Śruta
Śruta czyli inaczej rozdrobnione nasiona roślin uprawnych. W ofercie naszej firmy posiadamy śrutę sojową, rzepakową i słonecznikową.
- Śruta sojowa jest najbardziej wartościowym komponentem pasz dla zwierząt hodowlanych, jest doskonałym źródłem białka. W jej skład wchodzą np. aminokwasy egzogenne (lizyna, tryptofan),które mają korzystny wpływ na wzrost i rozwój zwierząt. Śruta, którą posiadamy jest wolna od GMO.
- Śruta rzepakowa - materiał paszowy, który powstaje po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku za pomocą rozpuszczalników organicznych (zawiera 2-4%tłuszczu). Produkt ten stosowany jest głównie w żywieniu drobiu, trzody chlewnej i przeżuwaczy. Zawartość białka w śrucie jest stabilna zawiera około 32-34%.
- Śruta słonecznikowa – produkt uboczny po produkcji oleju z nasion słonecznika. Powstaje w wyniku ekstrakcji oleju rozpuszczalnikami organicznymi. Zwiera dużo białka ogólnego 36-37%. Białko śruty słonecznikowej posiada dobry skład aminokwasowy posiada więcej lizyny i metioniny niż pozostałe śruty. Wykorzystywana w żywieniu wielu grup zwierząt jednak nie polecana w żywieniu zwierząt najmłodszych.